Fler bilder

Hop Bomb (DIPA) 23

23 l ~6,5 vol-%

Eld i berget, nu smäller det! Den mäktiga smakexplosionen av söt malt och citrus är orsaken till att Hop Bomb IPA är ett av våra favoritöl. En lång, kådig beska kopplas ihop med ett utbrott av tropisk frukt och citrus humlearomer. Alla inom sprängradien faller offer för detta farliga men ljuvliga, djupt kopparfärgade hantverksöl.
Hop Bomb DIPA var från början ett recept för Coopers lilla jäskärl, Craft Brew Kit. I det här receptet siktar vi däremot på att brygga 23 liter. Som bas har vi TC Brew A IPA.
Detta recept var Månadens Receptpaket i Mars 2016.

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg TC Brew A IPA
  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Amber
  • 2 x 500g Light Dry Malt
  • 2 x 25-28g Bravo eller Columbus pellets
  • 2 x 25-28g Citra pellets
  • 1 x 11g Lallemand Nottingham Ale Dry Yeast + jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops


Färg
: Koppar
Beska: Hög
Kropp: Medium/Tung

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 3 liter vatten tillsammans med 500g Light Dry Malt i en stor kastrull (~8 l).
    Tillsätt 1 påse (25-28g) Bravo eller Columbus humle och koka i 10 minuter.
    Tillsätt 1 påse (25-28g) Citra humle och koka i ytterligare 5 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt 500g Light Dry Malt i jäskärlet. Rör om.
    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet, tillsammans med ytterligare 2 liter vatten i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 20°C. Rör om.
    Strö torrjästen (Nottingham + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 4 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare