Fler bilder

Hop Gobbler

25 l ~5,2 vol-%

Som namnet antyder så har detta recept fått sin inspiration av en populär kommersiell Ruby Beer och den placerar sig i den mer välhumlade änden av BJCP-kategorin 11C (Northern English Brown Ale). Klassisk engelsk humle (Fuggles och EKG) och maltkorn samverkar och boostar ölsatsen English Bitter.

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg Int. English Bitter
  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Amber
  • 1 x 500g Light Dry Malt
  • 100g Chocolate Malt (800-1000 EBC) (krossad)
  • 100g Cara/Crystal Malt (100 EBC) (krossad)
  • 1 x 25-28g Fuggles pellets
  • 1 x 25-28g East Kent Goldings (EKG) pellets
  • 1 x Engelsk alejäst och/eller jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops


Färg
: Brun
Beska: Medium/Hög
Kropp: Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 2 liter vatten tillsammans med de krossade maltkornen i en kastrull (~4 l).
    Ta kastrullen av plattan och låt dra i 30 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter.

    Tillsätt 500g Light Dry Malt och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Sila ner den kokade maltvätskan i jäskärlet.
    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 25 liter och 21°C. Rör om.
    Strö torrjästen över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-21°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 4 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs