Fler bilder

Hop Slam IPA (UK)

21 l ~5 vol-%

Som namnet antyder är detta öl fullpackat med humle. Inget för den svaghjärtade. Receptet har länge varit en klar favorit på Coopers forum.
Den dominerande humlen är här den engelska Bramling Cross, som odlats sen 1927, men som åter kommit i ropet bland dagens humleodlare. Bramling Cross' kryddiga svartvinbärs- och citronkaraktärer matchar fint TC Brew A IPA. För jäsningen satsar vi här på arbetshästen Nottingham Ale yeast. En populär engelsk jäststam, uppskattad bl.a. för att den producerar få estrar och den flockulerar väl.

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg TC Brew A IPA
  • 2 x 500g Light Dry Malt
  • 2 x 25-28g Bramling Cross pellets
  • 1 x 11g Lallemand Nottingham Dry Yeast + jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops


Färg
: Koppar
Beska: Hög
Kropp: Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt Light Dry Malt och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 21°C. Rör om.
    Strö torrjästen (Nottingham + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet.
    Tillsätt humlen i jäskärlet och sätt på locket. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 21°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs