Fler bilder

Hopiphany White IPA

8,5 l ~6,5 vol-%

Är detta det ultimata ölet till t-shirt och kavaj? Humlesorterna Centennial och Falconer's Flight är de verkliga stjärnorna här. De släntrar in sent för maximal arom och smak. De bidrar med tall, blommiga och ljusa citrustoner. De backas upp fint av gyllene pale ale malt, spetsad med ett sting av peppar och kryddnejlika. Och jästen tar alltsammans med till festen. Detta är en inspirerad Vit IPA som får dig att längta efter mer.

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Northwest Pale Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Golden
  • 12g Falconer’s Flight pellets
  • 12g Centennial pellets
  • 11 x 11g Safbrew T-58 Dry Yeast
  • Carbonation Drops

Färg: Gyllene
Beska: Medium/Hög
Kropp: Tung

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 0,5 liter vatten tillsammans med Malt Extract Golden i en kastrull (~2 l).
    Tillsätt Falconer’s Flight humle och koka i 10 minuter.
    Tillsätt Centennial humle och koka i ytterligare 5 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (T-58) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 20-24°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs