Lighting Strike Summer Ale
23 l ~5,4 vol-%
Öltypen UK Golden Ale (eller "Summer Ale") växte av allt att döma fram i mitten av 80-talet. Dess födelse brukar tillskrivas ett öl kallat Summer Lightning bryggt av Hopback Brewery i Wiltshire, England. Bryggarnas avsikt var då att skapa en typ av ale, med ca 5% alkoholhalt, som hade en lagers uppfriskande och drickvänliga karaktär men med den extra dimensionen av citrus från humlens aromer. Det hela blev en braksuccé. Roger Protz, välkänd ölskribent, sa en gång: "Om jag skulle göra en lista över tio av världens klassiska ales, skulle Summer Lightning vara med." Så det är ingen överraskning att Summer Lightning blev en flerfaldigt prisbelönad ale med flera kommersiella efterapningar.
Receptet som vi här har utvecklat, är en "enkel-att-göra"-tolkning av fat-versionen av Summer Lightning. Med mer malt och med tillägget av humlen Northern Brewer som gör att brygden blir snäppet djärvare.
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Int. Canadian Blonde
- 3 x 500g Light Dry Malt
- 1 x 25-28g East Kent Golding (EKG) pellets
- 1 x 25-28g Northern Brewer pellets
- 1 x 11g Lallemand Nottingham Ale Dry Yeast (eller valfri alejäst)
- Carbonation Drops
Färg: Gyllene
Beska: Medium
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 5 liter vatten tillsammans med 500g Light Dry Malt i en stor kastrull (~8 l).
Tillsätt halva påsen EKG humle och koka i 5 minuter. Ta kastrullen av plattan.
Tillsätt resten av EKG humlen, samt Northern Brewer humlen och låt dra i 25 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt resten av Light Dry Malt i jäskärlet. Rör om.
Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 18°C. Rör om.
Strö torrjästen (Nottingham) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1010-1014.
Ingredienser som behövs
-
Int. Canadian Blonde 1,7kg
Sommar, sommar, sommar...
Int. Canadian Blonde 1,7kg 185,00 kr -
Coopers Carbonation Drops 250g
Enkelt sätt att prima dina flaskor. 250g
Coopers Carbonation Drops 250g 49,00 kr -
Light Dry Malt 500g
Passar i alla brygder. 500g
Light Dry Malt 500g 69,00 kr -
Nottingham Ale Yeast, Lallemand
Alejäst av engelsk typ
Nottingham Ale Yeast, Lallemand 44,00 kr -
East Kent Golding 28g
Humlepellets 28 gram
East Kent Golding 28g 36,00 kr