Fler bilder

Midnight Mosaic Amber Ale

23 l ~5,7 vol-%

Som med all vacker mosaik, kan en udda mix skapa en skön förening. Det här receptet kombinerar ett mångskiftande urval av ingredienser som tillsammans skapar en härligt ”humledriven” bärnstensfärgad ale. De extra mjuka rostade karaktärerna kommer från Midnight Wheat Malt (även känt som Roasted Wheat eller Chocolate Wheat), medan den tongivande humlen är den amerikanska Mosaic, tillsammans med några gamla favoriter (Centennial och Amarillo) som stöd. Det slutliga resultatet blir en stor stark American Amber Ale (BJCP-kategori 10B) med en humlekaraktär av blommor, tropiska frukter, stenfrukt och citrus. Varsågoda!

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg Coopers Lager
  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Amber
  • 1 x 500g Light Dry Malt
  • 100g Roasted/Chocolate Wheat Malt (900-1200 EBC) (krossad)
  • 1 x 25-28g Amarillo pellets
  • 1 x 25-28g Mosaic pellets
  • 1 x 25-28g Centennial pellets
  • 3 x 7g Coopers Ale Yeast (eller valfri amerikansk alejäst)
  • Carbonation Drops


Färg
: Koppar
Beska: Medium/Hög
Kropp: Tung

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse. Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten. Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Häll över vätskan i en större kastrull (~8 l) och tillsätt ytterligare 2 liter vatten.
    Koka upp vätskan tillsammans med 500g Light Dry Malt.
    Tillsätt Amarillo humle och koka i 10 minuter.
    Ta kastrullen av plattan.
    Tillsätt Mosaic humle, sätt på locket och låt dra i ytterligare 10 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 21°C. Rör om.
    Strö torrjästen (alla tre påsar) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 4 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt Centennial humle i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1012-1016.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs