Nut Brown Ale
23 l ~4,6 vol-%
Med ölsatsen Coopers Dark Ale som bas kan du här med lite extra malt skapa dig en fin Nut Brown Ale (BJCP-kategori 11C). Nyckelingrediensen här (till skillnad från en vanlig Dark Ale) är korn av Crystal Malt. I detta recept föreslår vi 200g Crystal Malt, men om du vill kan du öka mängden till så mycket som 500g.
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Coopers Dark Ale
- 2 x 500g Light Dry Malt
- 200g Cara/Crystal Malt (100 EBC) (krossad)
- Jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
Färg: Brun
Beska: Medium
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 2 liter vatten i en kastrull (~4 l).
Tillsätt de krossade maltkornen och ta kastrullen av plattan.
Låt dra under lock i 30 minuter.Tillsätt Light Dry Malt och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
Sila ner den kokade maltvätskan i jäskärlet.
Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 21°C. Rör om.
Strö torrjästen över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-21°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.