Fler bilder

Pacific Summer Ale

23 l ~4,4 vol-%

Tänk dig en sommar i Stilla Havet. Tänk dig ett öl som förkroppsligar detta. Ett öl med Coopers klassiska Pale Ales dimmiga slöjor. Överhopad av australisk humle med karaktärer av passionsfrukt, stenfrukt och ananas. Fullmatad med aromer av melon och aprikos. En subtil maltsmak som slutar i en ren beska som bäst avnjuts i surfshorts eller bikini. Det är Pacific Summer Ale.
Detta recept var Månadens Receptpaket i April 2016.

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg Int. Australian Pale Ale
  • 2 x 500g Light Dry Malt
  • 2 x 25-28g Summer pellets (eller Saaz)
  • 1 x 25-28g Galaxy pellets
  • 1 x 11g Lallemand Windsor Dry Yeast
  • Carbonation Drops


Färg
: Ljus Gyllene
Beska: Medium
Kropp: Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 3 liter vatten tillsammans med 500g Light Dry Malt i en stor kastrull (~8 l).
    Tillsätt en påse (25-28g) Summer humle och koka i 15 minuter.
    Tillsätt en påse (25-28g) Summer humle och koka i ytterligare 10 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt 500g Light Dry Malt i jäskärlet. Rör om.
    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 21°C. Rör om.
    Strö torrjästen (Windsor) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-21°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 4 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt Galaxy humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare