Pale Ale Revered
9 l ~6 vol-%
Våra brygders namn är inte bara nyckfulla påhitt. Detta är verkligen en ale att vörda (revere). Inspirationen kommer från en banbrytande IPA, känd som Liberty Ale, som först bryggdes 1975 av Anchor Brewing Company. Denna guldfärgade brygd levererar en perfekt sammansättning av ört- citrus- och marmeladaromer, vilka föregår den avslutande balanserade söt/beska citrussmaken. Med ljus malt i ryggraden, medium beska och en ungefärlig alkoholhalt på 6 vol-% gör detta till en enkel brygd som bör respekteras och uppskattas av alla. Skål!
Detta recept var Månadens Receptpaket Craft i Februari 2016.
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Northwest Pale Ale
- 1 x 250g Mr Beer malt extract - Pale
- 2 x 25-28g US Cascade pellets
- 1 x 11g Lallemand Nottingham Dry Yeast
- Carbonation Drops
Färg: Gyllene
Beska: Medium
Kropp: Medium/Tung
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 1 liter vatten tillsammans med Malt Extract Pale i en kastrull (~4 l).
Tillsätt en halv påse (12-14g) Cascade humle och koka i 5 minuter.
Tillsätt en halv påse (12-14g) Cascade humle och koka i ytterligare 5 minuter.
Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
Fyll på med kallt vatten för att nå 9 liter (du behöver inte röra om).
Strö torrjästen (Nottingham) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
-
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
Ungefär vid dag 4 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt den resterande påsen (25-28g) Cascade humle i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1012.