Fler bilder

Parity Amber Ale

21 l ~4,9 vol-%

Nyheten om att den australiska dollarn nådde paritet med den amerikanska dollarn orsakade stor uppståndelse... Tja, i Australien kanske. Ett lämplig recept för att markera händelsen kan vara en American Amber Ale (BJCP-kategori 10B). Enligt BJCP är American Amber Ale som en American Pale Ale, men med mer kropp, karamellkänsla och en lutning mot malt mer än mot humle (även om humlemängderna kan vara betydande). Torrhumlingen i detta recept kommer att ge en frisk citrusdoft, blandad med karamellanlag från Amber Malt, utan att ändå vara överdrivet besk.

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg TC Bootmaker Pale Ale
  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Amber
  • 1 x 28g Cascade pellets
  • 1 x 11g Safale US-05 eller Lallemand BRY-97
  • Carbonation Drops


Färg
: Bärnsten
Beska: Medium
Kropp: Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 17 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 21°C. Rör om.
    Strö torrjästen (US-05 eller BRY-97) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 21°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 4 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs