Fler bilder

Pumpkin Rising

8,5 l ~6,8 vol-%

Håll i hatten! Detta öl smakar verkligen amerikansk pumpapaj. Den karamelliserade pumpan (kräver tillagning, läs i receptet) och kryddorna lyfter fram smaker som fint lyser upp den maltiga bakgrunden. Med ett tjockt krämigt skum och en kvardröjande kryddig avslutning är detta helt klart ett högtidsöl.

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Bewitched Amber Ale
  • 200g Demerarasocker
  • 200g Pumpapuré:
    (¼ Pumpa)
    (½ tsk Mald ingefära)
    (¼ tsk Kanel)
    (¼ tsk Kryddpeppar)
  • Jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops

Färg: Mahogny
Beska: Låg/Medium
Kropp: Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt ölsatsen och Demerarasockret i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen över ytan och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 20-24°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.

  • Steg 2: Brygg

    Ungefär vid dag 4 (när skummet sjunkit ihop), förbered pumpapurén:

    Ta bort skal och kärnor från en kvarts pumpa. Skär i skivor och placera på en plåt med bakplåtspapper.
    Blanda ihop kryddorna och strö dessa jämnt över pumpaskivorna.
    Baka i ugnen 160°C i 40 minuter. Ta ut pumpan ur ugnen och kör allt i en mixer till puré.
    Häll i 200 gram av pumpapurén i en stekpanna (non-stick!) och hetta upp försiktigt. Rör om hela tiden tills det börjar karamelliseras. Ta bort från plattan, sätt på ett lock och låt det svalna.

    Tillsätt den svalnade purén i brygden med hjälp av en desinficerad metallsked - RÖR INTE OM.
    Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare