Fler bilder

1st Borough Lager

21 l ~5,2 vol-%


Det här är det hippaste ölet denna sida om Bushwick. 1st Borough är ett lageröl i Viennastil och det har massor av attityd. Fastän det är fritt fram för dig att göra din egen brygdblandning (medan du åker på din enväxlade hoj), är det inte ett måste att använda mjäll från ditt skägg. Denna bärnstensfärgade brygd sjuder av karamellmalt, med ett lygt av blommighet, citrus och bisquit-aromer. Medelfyllig och så ironiskt bitter att du tvingas putsa dina hipsterbrillor för att tro det är sant. Detta uppfriskande lageröl måste du prova innan det bestämmer sig att det är ”so over”.

Lagerjästen kan startas vid högre temperatur och man låter sedan temperaturen sjunka under det påföljande dygnet.
Några skillnader som kan märkas vid jäsning i låg temperatur med lagerjäst:
Mindre kolsyra bildas. Mindre skum och en knappt märkbar skumring.
Längre jästid.
Jäser mer grundligt - lägre FG (Final Gravity) mätt med hydrometer uppnås.
Kan avge en "äggig" lukt (detta försvinner efter lagring på flaska).
Efterjäsningen på flaska kan ta en eller två veckor längre än normalt.
Pga lägre temperatur och längre jästid är renlighet och desinficering extra viktigt.

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg Coopers Real Ale
  • 2 x 500g Light Dry Malt
  • 1 x 25-28g Hallertau Mittelfrueh pellets
  • 1 x 25-28g Cascade pellets
  • 1 x 11g Saflager W-34/70 Dry Yeast + jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops


Färg
: Gyllene/Bärnsten
Beska: Medium
Kropp: Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 3 liter vatten tillsammans med 500g Light Dry Malt i en stor kastrull (~8 l).
    Tillsätt Hallertau Mittelfrueh humle och koka i 15 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt 500g Light Dry Malt i jäskärlet. Rör om.
    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (W-34/70 + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 15°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 10-12 dagar.
    Ungefär vid dag 7 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt Cascade humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1006-1010.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare