Ambre Amour - French Saison
23 l ~6,6 vol-%
En klunk av denna franska charmör gör dig knäsvag och får dig att utbrista "Sacré bleu"! En traditionell kombination av morgonkaffe och söt parfym. Ambre Amour insveper dig i en härlig blommig bouquet. Paris är verkligen kärlekens stad och det håller du säkerligen med om då du kysser denna galliska skönhet.
Förutom en klassisk Saison-palett av söta maltsmaker, har detta smått bittra Pale Ale en lockande och varm bärnstensnyans, vilka alla smeker den kärleksfulla drickarens ögon och läppar.
Detta recept var Månadens Receptpaket i November 2017.
Ingredienser
- 1 x 1,7kg TC Innkeeper’s Daughter Sparkling Ale
- 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Amber
- 1 x 500g Light Dry Malt
- 300g Cara/Crystal Malt (300 EBC) (krossad)
- 1 x 25-28g Styrian Golding pellets
- 1 x 11g Lallemand Belle Saison Dry Yeast + jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
Färg: Bärnsten
Beska: Medium
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 3 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och ta kastrullen av plattan.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt Light Dry Malt, ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 22°C. Rör om.
Strö torrjästen (Belle Saison + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 22-24°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-10 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Ungefär vid dag 7 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1004-1008.