Fler bilder

Awful Ogre Ale

8,5 l ~7,3 vol-%

 

Ibland vill man kasta finessen ut genom fönstret och bara göra. Detta recept på en Amerikansk Strong Ale är exakt vad det säger det är: Förfärligt. Men inte ”förfärligt” som ordet ”awful” betyder idag, utan det ”awe-ful” som en gång betydde respektingivande.
Som ett berg eller ett slott, är detta öl stort. Stort och starkt. Jättefylligt, djärvt sött. Med choklad/marmeladsmaker som följs av ett kraftfullt beskt avslut. Detta är ett öl man inte glömmer i första taget.

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Diablo IPA
  • 2 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
  • 100g Chocolate Malt (800-1000 EBC) (krossad)
  • 1 x 25-28g Centennial pellets
  • 1 x 25-28g Chinook pellets
  • 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast
  • Carbonation Drops

Färg: Brun
Beska: Hög
Kropp: Tung

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 2 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 1 liter kallt vatten.
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan.
    Tillsätt Centennial-humlen och koka i 15 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (US-05) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-20°C som möjligt.


    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-12 dagar.
    Ungefär vid dag 7 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt Chinook-humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1010-1014.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare