Awful Ogre Ale
8,5 l ~7,3 vol-%
Ibland vill man kasta finessen ut genom fönstret och bara göra. Detta recept på en Amerikansk Strong Ale är exakt vad det säger det är: Förfärligt. Men inte ”förfärligt” som ordet ”awful” betyder idag, utan det ”awe-ful” som en gång betydde respektingivande.
Som ett berg eller ett slott, är detta öl stort. Stort och starkt. Jättefylligt, djärvt sött. Med choklad/marmeladsmaker som följs av ett kraftfullt beskt avslut. Detta är ett öl man inte glömmer i första taget.
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Diablo IPA
- 2 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
- 100g Chocolate Malt (800-1000 EBC) (krossad)
- 1 x 25-28g Centennial pellets
- 1 x 25-28g Chinook pellets
- 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast
- Carbonation Drops
Färg: Brun
Beska: Hög
Kropp: Tung
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 2 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 1 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan.
Tillsätt Centennial-humlen och koka i 15 minuter.
Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet.
Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
Strö torrjästen (US-05) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-20°C som möjligt.
Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen torde totalt ta c:a 7-12 dagar.
Ungefär vid dag 7 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt Chinook-humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1010-1014.