Fler bilder

Backcast Belgian Session Ale

Du behöver inte fiska efter komplimanger med denna Session Ale i belgisk stil. Gyllengul, likt morgonsolens reflektioner på en stilla sjö. Humledofter av grapefrukt, melon och stenfrukter flyter upp. Sedan träder smaker av kryddnejlika, kryddor och milda frukter fram, efterföljda av korianderfröna, vilka ger en aning citrus. Slutligen paketeras helheten med en len beska och en belönande eftersmak. Ett mycket drickbart öl.

Öltyp: Ale
Profil: Humlad, Blommig, Kryddig, Estrig, Kryddnejlika
Alkoholhalt (% ABV): 5,1
Färg (EBC): 11
Beska (IBU): 36
Bryggvolym (liter): 23

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg TC 86 Days Pilsner
  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Light
  • 250g Caramunich Malt type II 110-130 EBC (krossad)
  • 1 x 25g Azacca pellets
  • 10g Korianderfrön (krossade)
  • 1 x 11g Lallemand Abbaye Dry Yeast
  • Carbonation Drops



  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Värm upp 2 liter vatten i en kastrull (min. 5 l) till 60-70°C.
    Tillsätt de krossade maltkornen (gärna i en silduk/kokpåse) och låt dra i samma temperatur under lock i 30 minuter.

    Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen ur kastrullen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan.
    Tillsätt de krossade korianderfröna och koka i 10 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 22°C. Rör om.
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 17-25°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 4 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt humlen i jäskärlet (gärna i en silduk/kokpåse).
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.




    Vidare