Fler bilder

Coopers Celebration Ale

23 l ~5,2 vol-%


Historia: 
Coopers Celebration Ale, som fanns att köpa på flaska under en begränsad tid både i sitt hemland och i Sverige, bryggdes specifikt för festligheterna under Jubileumsåret 2012. Celebration Ale beskrevs av Coopers bryggmästare som en välhumlad traditionell ale med mörkröd nyans. Med sina 5,2% har den en fyllig arom av fruktiga estrar med ett litet inslag av citrus och en varm avrundning. Som en traditionell ale kan den nog kvala in i BJCP-kategori 8C (English Pale Ale), men med en liten twist av humle från Nya Zealand och USA. Använd gärna en amerikansk alejäst. 
Detta recept var Månadens Receptpaket i Februari 2017.

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg TC Bootmaker Pale Ale
  • 1 x 1,5kg TC Amber Malt Extract
  • 500g Dextros
  • 1 x 28g Nelson Sauvin Pellets
  • 1 x 28g Centennial Pellets
  • 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast (alternativt: BRY-97)
  • Coopers Carbonation Drops


Färg
: Bärnsten
Beska: Medium/Hög
Kropp: Medium


  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt 500g Dextros och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 21°C. Rör om.
    Strö torrjästen (US-05) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-21°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 10-14 dagar.
    Ungefär vid dag 7 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1006-1010.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs