Fler bilder

Coopers Hazy IPA

0,00 kr
Dela upp betalningen
från 6 kr/månad

Coopers Hazy IPA



Hembryggarversion av Coopers burköl Hazy IPA.
Detta fylliga öl är ljust gyllene med ett kännspakt disigt utseende, mycket tack vare tillsatserna av Pale och Wheat malt. På grund av tillsatserna av Strata och Ahtanum humle (och ett litet stänk Citra) hoppar aromer av mandarin och grapefrukt ur glaset och lockar dig att ta en slurk. Detta 6,4% öl, med sin återhållsamma beska och fylliga munkänsla, väcker säkert varma känslor hos var och en.



Öltyp: Ale, IPA
Profil: Humlad, Citrus, Fruktig
Alkoholhalt (% ABV): 6,4
Färg (EBC): 17
Beska (IBU): 36
Bryggvolym (liter): 23




Ingredienser 




  • 1 x 1.7kg TC Preacher's Hefe Wheat

  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Light

  • 2 x 500g Light Dry Malt

  • 250g Cara/Crystal Malt 100 EBC (krossad)

  • 1 x 25g Ahtanum pellets

  • 1 x 25g Strata pellets

  • 1 x 25g Citra pellets

  • 1 x 11g Lallemand American East Coast Dry Yeast

  • Carbonation Drops












  • Steg 1: Blanda


    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.


    Värm upp 2 liter vatten i en stor (min. 5 l) kastrull till 65-70°C.
    Tillsätt de krossade maltkornen (gärna i en silduk eller kokpåse). Håll temperaturen 65-70°C i 30 minuter.
    Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och låt koka i 5 minuter. Ta kastrullen av plattan.
    Tillsätt halva påsen Ahtanum humle och halva påsen Citra humle. Låt dra under lock i 30 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.


    Tillsätt ölsatsen, maltextraktet och Light Dry Malt i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.


    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.


     







  • Steg 2: Brygg


    Jäsningen kan ta c:a 9-12 dagar.
    Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1013-1019.


    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.





    Vidare