Coopers Session Ale
22 l ~4,4 vol-%
I sällskap av goda vänner, en hel eftermiddag framför dig och en hög av dina favoritbrygder på is. Detta öl är inspirerat av det nya flaskölet Coopers Session Ale. Det är färskt, fruktigt, välsmakande och lättdrucket. Den lätta tropiska fruktigheten hos de valda humlesorterna passar lika bra en sällskapskväll som en avslappnad måltid. Den milda beskan fullbordar detta allround-öl. Du kanske vill brygga en andra sats?
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Int. Australian Pale Ale
- 2 x 500g Light Dry Malt
- 1 x 25-28g Centennial pellets
- 1 x 25-28g Galaxy pellets
- Jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
Färg: Ljus Halm
Beska: Medium
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 2 liter vatten och ta kastrullen av plattan.
Tillsätt en halv påse (12-14g) var av de bägge humlesorterna och låt dra under lock i 20 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt 2x500g Light Dry Malt i jäskärlet. Rör om.
Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 19 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 22 liter och 16°C. Rör om.
Strö torrjästen (jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
-
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-10 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Ungefär vid dag 7 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1010-1014.