Fler bilder

Coopers Sparkling Ale

23 l ~5,8 vol-%

Möt storebror i familjen Coopers flasköl (lillebror är Original Pale Ale). Sparkling Ale bjuder dig doft av fruktiga estrar, stor maltig fyllighet med en generöst humlad ren eftersmak. Sparkling Ale såg dagens ljus i slutet av 1800-talet då bryggeriet Thomas Cooper & Sons enbart bryggde ale och stout. Även om Coopers idag brygger många olika slag av ale, så kvarstår de historiska banden med denna originalprodukt. Flaskölet Sparkling Ale är en av Coopers storsäljande klassiker. Lillebror Original Pale Ale kom något senare och även det är lätt kultförklarat.
Det här receptet skapar ett öl som har fokus på malt. Du kan använda Coopers torrjäst (kanske 2 påsar om OG överstiger 1.050). Om du däremot råkar ha tillgång till jästkultur ur Coopers flasköl, så kommer du mycket nära originalet.
Detta recept var Månadens Receptpaket i Maj 2017.

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg TC Innkeeper's Daughter Sparkling Ale
  • 3 x 500g Light Dry Malt
  • 300g Dextrose
  • Jästkultur ur Coopers flasköl (Alternativ 2: Jästpåsen under locket)
  • Carbonation Drops


Färg
: Gyllene
Beska: Medium/Hög
Kropp: Tung

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt Light Dry Malt och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Tillsätt ölsatsen och dextrosen i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 21°C. Rör om.
    Rör ner jästkulturen (eller strö torrjästen över ytan) i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-21°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser (som t.ex. Light Dry Malt) i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 7-14 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.


    Vidare

Ingredienser som behövs