Coopers Vintage Ale '19
Coopers Brewery släppte det alkoholstarka flaskölet Vintage Ale för första gången 1998 och introducerade då öltypen Strong Ale (BJCP Style 19A) i sitt sortiment. Hembryggare ville naturligtvis brygga Vintage Ale själva och 2010 släpptes det första DIY-receptet.
Originalölet bryggs lite olika varje år. Här är receptet för 2019 versionen.
Årets humlesorter ger lockande aromer av aprikos, citrus och tallkåda. Dessa banar väg för för smaker av rostad malt, nötter och kola. Förvänta dig en ren beska och en len, sammetslik eftersmak. Om man motstår frestelsen och istället kärleksfullt låter ölet mogna, så producerar det söta maltsmaker och mjuk kola, medan humlebettet mjuknar lite grann.
Öltyp: Ale, IPA
Profil: Maltig, Humlad, Citrus, Fruktig, Estrig, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 7,5
Färg (EBC): 37
Beska (IBU): 60
Bryggvolym (liter): 21
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Int. English Bitter
- 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Wheat
- 1 x 1kg Dextrose
- 300g Crystal/Caramel Malt 100 EBC (krossad)
-
1 x 25g Mosaic pellets
- 2 x 25g Cascade pellets
- Coopers jäst i guldpåse + jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och låt koka i 5 minuter.
Ta kastrullen av plattan.
Tillsätt en halv påse av bägge humlesorterna, sätt på locket och låt dra i 30 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen, maltextraktet och dextrosen i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 18°C. Rör om.
Strö torrjästen (Coopers jäst + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 10-14 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Ungefär vid dag 7, tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 12, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1013.