Fler bilder

Barley Crush

8,5 l ~9,9 vol-%

Om du tycker att Candy Crush är svårt att lägga ifrån sig, vänta bara tills du har provat denna engelska Barleywine. Allt med Barley Crush är stort: Intensiva söta maltsmaker banar väg till bitter marmelad med mängder av apelsinarom. Rika doftande blommiga noter och klangfulla humlearomer döljer det faktum att ölet faktiskt håller 9,9%. Perfekt för att värma kroppen en kall kväll. Bäst att du brygger redan nu, för liksom alla andra stora starka saker tar Barley Crush lite tid på sig att mogna.
Detta recept var Månadens Receptpaket Craft i Maj 2017.

Vi rekommenderar att du använder Krausenkrage till denna brygd. Den kan skumma en hel del.


Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Bewitched Amber Ale
  • 1 x 1,3kg Mr Beer Northwest Pale Ale
  • 12g Challenger pellets
  • 12g East Kent Golding pellets
  • 1 x 11g Lallemand Nottingham Dry Yeast + jästen från ölsatserna
  • Carbonation Drops

Färg: Koppar/Brun
Beska: Hög
Kropp: Tung

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt ölsatserna i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (Nottingham + jästen från ölsatserna) över ytan och sätt på locket.
    Brygden kan skumma rätt häftigt. Vi rekommenderar användning av Krausenkrage.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-20°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-12 dagar.
    Ungefär vid dag 7 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt bägge humlesorterna i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1012-1016.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare