Bridge The Gap IPA
8,5 l ~6,5 vol-%
En djupt gyllene portgång till humlehimlen. Ingenjörsberäknad att balansera inre styrka med yttre skönhet. Bridge the Gap IPA är inspirerat av IPA-ölen från San Francisco och förbinder gapet mellan traktens Pale Ales och IPA-sorter. Ovanpå en bas av rundade, söta maltsmaker, bygger de tre humlesorterna en magnifik blandning aromer av citrus och tropiska frukter, med en underliggande bjälklag av tallbarr. En förträfflig beska sträcker sig över hela spannet och du når din destination fullt tillfredsställd.
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Long Play IPA
- 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
- 1 x 25-28g Centennial pellets
- 1 x 25-28g Summit pellets (eller Simcoe)
- 1 x 25-28g Saaz pellets (eller Riwaka)
- 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast + jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
Färg: Gyllene
Beska: Hög
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 1 liter vatten tillsammans med Malt Extract Pale i en kastrull (~2 l).
Tillsätt halva påsen Centennial humle och koka i 10 minuter.
Tillsätt halva påsen Summit humle och koka i ytterligare 5 minuter.
Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
Strö torrjästen (US-05 + jästen från ölsatsen) över ytan och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 20-22°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
-
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-12 dagar.
Ungefär vid dag 7 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av Centennial och Summit humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Efter ytterligare ett par dagar, ta bort kokpåsen med den blötlagda humlen och ersätt med Saaz-humlen i en ny och ren kokpåse.
Efter ytterligare ett par dagar, börja mäta densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1012.