Fler bilder

California Riptide Pale Ale

Surf's up och det är dags att hänga lös med ett humledrivet ljust öl som passar alla tider. Persika, passionsfrukt och ananasaromer rider på en våg av tropiska tallsmaker. Allt hålls stadigt av en maltig ryggrad som ger precis lagom sötma för att balansera ut den skarpa humlebeskan. Helheten avslutas med en jämn och uppfriskande eftersmak.

Öltyp: Ale, Pale Ale
Profil: Välhumlad, Blommig, Tallkåda, Citrus, Fruktig, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 5,6
Färg (EBC): 47
Beska (IBU): 44
Bryggvolym (liter): 9


Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Bewitched Amber Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Smooth
  • 1 x 25g Cascade pellets
  • 1 x 25g Galaxy pellets
  • 1 x 15g Coopers American Ale Yeast (eller 1x SafAle US-05) + jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops


  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 1 liter vatten tillsammans med Malt Extract Smooth i en kastrull (min. 2 l).
    Tillsätt halva påsen Cascade humle och koka i 10 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 9 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (US-05 + jästen från ölsatsen) över ytan och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-12 dagar.
    Ungefär vid dag 7 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 9, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare