Chocopotamus Stout
Choklad, kaffe och öl. Dessa ord gillar vi att höra. Då är det inte så konstigt att många av oss bara älskar Chocopotamus! Denna stout är djupsvart med ett krämigt, brunt skum. Aromer och smaker av kaffe, kakao och choklad vältrar sig in i både näsa och mun. Sedan balanseras det av en behaglig kolasötma. Därefter ror vi det iland med en fast, besk finish. Innan det är dags att igen ro ut för nästa klunk.
Öltyp: Dark
Profil: Maltig, Kaffe, Rostad, Söt, Choklad
Alkoholhalt (% ABV): 6,9
Färg (EBC): 108
Beska (IBU): 42
Bryggvolym (liter): 9
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Bewitched Amber Ale
- 250g Chocolate Malt 800-1000 EBC (krossad)
- 100g Roasted Barley min. 900 EBC (krossad)
- ca 360ml Chokladsås
- 1 x 15g Coopers English Ale Yeast (eller 1x SafAle S-04) + jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 5 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.På bryggdagen:
Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen ur kastrullen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och koka i 5 minuter.
Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 6 liter. Rör om kraftigt.
Fyll på med kallt eller varmt vatten för att nå 9 liter och 18-20°C. Rör om.
Strö torrjästen (specialjästen + jästen från ölsatsen) över ytan och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-10 dagar.
Vid dag 3, tillsätt chokladsåsen i jäskärlet.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.