Fler bilder

Disco Juice IPA

Det är dags att damma av platåskorna och klämma sig in i de glänsande polyesterbrallorna. Nu vi är tillbaka på dansgolvet med en tutti-frutti liten IPA-skönhet. Som fruktjuice i ölform och en riktig smakjätte som ligger blekgyllene under ett skimrande vitt skum. Detta uppföljs av en festival med aromer och smaker då funkyga noter av citrus, passionsfrukt, ananas och tropiska frukter chillar på gommen. Slutligen kommer det söta vibbar av mjuk beska och en lyxigt kuddlik munkänsla. Get down tonight med ett öl som ger dig groovy vibbar.


Öltyp: Ale, IPA
Profil: Humlad, Citrus, Fruktig
Alkoholhalt (% ABV): 6,3
Färg (EBC): 10
Beska (IBU): 30
Bryggvolym (liter): 9

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Golden Ale
  • 2 x 250g Mr Beer Malt Extract - Golden
  • 250g Golden Naked Oats (krossad)
  • 2 x 25g Citra pellets
  • 1 x 11g Lallemand Verdant IPA Ale Yeast
  • Carbonation Drops
  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Värm upp 2 liter vatten i en kastrull (min. 5 l) till 60-70°C.
    Tillsätt de krossade maltkornen (vi rekommenderar att lägga malten i en silduk/kokpåse).
    Låt dra i 30 minuter.
    Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och låt koka i 5 minuter.
    Ta kastrullen av plattan och tillsätt en halv påse humle.
    Sätt på locket och låt dra i 20 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 9 liter.
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 17-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 8, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1010-1015.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare