Downtown Brown Ale
Kliv på tåget och åk 'Downtown'. Här är ett öl för dem som gillar sina öl djärva och välhumlade, men med en underliggande söt och behaglig karaktär. Främst kommer en beska, medan aromer av citrus, karamell och chokladkakor banar väg för en rik och rostad smak. Djupt kastanjebrunt till färgen. Likt ett Brooklyn Brownstone är detta öl en liten bit retro och 100% klass.
Öltyp: Ale, Dark
Profil: Maltig, Humlad, Citrus, Kaffe, Rostad, Choklad, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 6,6
Färg (EBC): 35
Beska (IBU): 60
Bryggvolym (liter): 8,5
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Long Play IPA
- 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Smooth
- 100g Chocolate Malt 800-1000 EBC (krossad)
- 1 x 25g Cascade eller Amarillo pellets
- 1 x 25g Centennial pellets
- 1 x 11,5g Safale US-05 Dry Yeast + jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Klä en kastrull invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 7dl kokhett vatten plus 3dl kallt vatten.
Sätt på locket och låt dra i 30 minuter.Lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och ta kastrullen av plattan.
Tillsätt Cascade eller Amarillo humle och låt dra i 5 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet.
Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
Strö torrjästen (US-05 + jästen från ölsatsen) över ytan och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
Ungefär vid dag 5 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 9, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1012.