Fler bilder

Earl Grey IPA

En helt enkelt härlig brygd. Med en stor dos Earl Grey-te är det här en riktigt spännande IPA som bara är perfekt för eftermiddagen (eller när som helst). Fylld av aromer av apelsin, citron och grapefrukt. En näve Cara/Crystal ger en aning sötma, som en handräckning åt dem som föredrar sin 5-o'clock-kopp med en tesked socker. Smaker av te och karamell rundas rätt så perfekt ut av den fasta, men disciplinerade bitterheten hos denna högst aristokratiska Ale.

Öltyp: Ale, IPA
Profil: Maltig, Humlad, Örtig, Söt, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 6,5
Färg (EBC): 21
Beska (IBU): 50
Bryggvolym (liter): 8,5

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Bewitched Amber Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Smooth
  • 100g Cara/Crystal Malt 100 EBC (krossad)
  • 15st Earl Grey tepåsar
  • 1 x 11g SafAle US-05 Dry Yeast
  • Carbonation Drops
  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 2 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 1 liter kallt vatten.
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.

    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och låt koka i 5 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (US-05) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 17-22°C som möjligt.

    Tips:  Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten. 
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.


     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 7 (när jäsningen börjat avta), tillsätt tepåsarna i jäskärlet.
    Börjande från dag 9, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare