Earl Grey IPA
En helt enkelt härlig brygd. Med en stor dos Earl Grey-te är det här en riktigt spännande IPA som bara är perfekt för eftermiddagen (eller när som helst). Fylld av aromer av apelsin, citron och grapefrukt. En näve Cara/Crystal ger en aning sötma, som en handräckning åt dem som föredrar sin 5-o'clock-kopp med en tesked socker. Smaker av te och karamell rundas rätt så perfekt ut av den fasta, men disciplinerade bitterheten hos denna högst aristokratiska Ale.
Öltyp: Ale, IPA
Profil: Maltig, Humlad, Örtig, Söt, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 6,5
Färg (EBC): 21
Beska (IBU): 50
Bryggvolym (liter): 8,5
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Bewitched Amber Ale
- 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Smooth
- 100g Cara/Crystal Malt 100 EBC (krossad)
- 15st Earl Grey tepåsar
- 1 x 11g SafAle US-05 Dry Yeast
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 2 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 1 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och låt koka i 5 minuter.
Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet.
Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
Strö torrjästen (US-05) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 17-22°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.
-
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
Ungefär vid dag 7 (när jäsningen börjat avta), tillsätt tepåsarna i jäskärlet.
Börjande från dag 9, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.