Flashback West Coast IPA
Alley-oop! Detta snygga retro-Ale är inspirerat av de historiska skateboard-gatorna i San Diego. Det djupt gyllenfärgade IPA-ölet faller i glaset som en kalifornisk solstråle och lägger sig under ett däck av gräddigt skum. Passionsfrukt, grapefrukt och tallkåda svävar i nosen innan smaken av söt malt och kola känns i gommen. Alltsammans rundas av till en ren, stark och besk eftersmak.
Öltyp: Ale, IPA
Profil: Maltig, Humlad, Tallkåda, Citrus, Fruktig, Söt, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 6
Färg (EBC): 14
Beska (IBU): 60
Bryggvolym (liter): 8,5
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer NorthWest Pale Ale
- 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
- 1 x 25g Centennial pellets
- 1 x 25g Simcoe pellets
- 1 x 15g Coopers American Ale Yeast (eller 1x SafAle US-05)
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 2 liter vatten tillsammans med Malt Extract Pale i en kastrull (~4 l).
Ta kastrullen av plattan. Tillsätt en halv påse Centennial humle och låt dra under lock i 15 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
Strö torrjästen (specialjästen ) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-12 dagar.
Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.