Fler bilder

Golden Mosaic Citrus Saison

Denna Saison i guldklass är designad för att uppvisa konstnärskapet av din craftbryggning. Föreställ dig en skimrande, blek halmfärgad dröm under en vit kudde skum. Sedan, när varje pusselbit av denna ale faller på plats, kommer fragment av blåbär, grapefrukt, tall och kryddor att färglägga aromen. Det uppstår ett mönster av smaker med citrus, tropisk frukt och exotisk krydda. Och tack vare Mosaic-humlen avrundas det hela till en noga uttänkt finish med låg beska.

Öltyp: Ale, Pale Ale
Profil: Blommig, Örtig, Citrus, Krispig
Alkoholhalt (% ABV): 5,3
Färg (EBC): 9
Beska (IBU): 25
Bryggvolym (liter): 10


Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Golden Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Golden
  • 1 x 25g Mosaic pellets
  • 1 Grapefrukt eller annan citrusfrukt enligt egen smak
  • 1 × 11g LalBrew Farmhouse Ale Yeast
  • Carbonation Drops


  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt ölsatsen, maltextraktet och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt eller varmt vatten för att nå 10 liter och 25°C. Rör om.
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 20-30°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-10 dagar.
    Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), riv skalet från citrusfrukten. Undvik att få med det vita under skalet.
    Koka upp 250ml vatten och tillsätt det rivna skalet tillsammans med Mosaic-humlen (bägge gärna i en silduk/kokpåse). Låt koka i 5 minuter.
    Häll sedan alltsammans (även kokpåsen med innehåll) i jäskärlet och sätt på locket.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1012-1014.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare