Jailhouse Juice IPA
Det här är en stor American IPA som man ska se upp för. Bakom det till synes oskyldiga gyllene skimret, är den till tänderna beväpnad med aromer av tall, apelsin och grapefrukt. Söta karamellsmaker från Crystal-malten rymmer över gommen, före den okontrollerbara trion Simcoe, Citra och Amarillo bryter ut och ger en djärv salva beska som leder till ett explosivt avslut.
Öltyp: Ale, IPA
Profil: Maltig, Humlad, Citrus, Fruktig, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 6,5
Färg (EBC): 24
Beska (IBU): 60
Bryggvolym (liter): 8,5
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Long Play IPA
- 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Smooth
- 300g Carared Malt (krossad)
- 1 x 25g Simcoe pellets
- 1 x 25g Citra pellets
- 1 x 25g Amarillo pellets
- 1 x 11g SafAle US-05 Dry Yeast
- Carbonation Drops
- Valfritt tillägg: Rivet skal från 1 grapefrukt
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 5 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 3 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Tillsätt Malt Extract - Smooth. Koka upp vätskan och låt koka i 5 minuter. Ta kastrullen av plattan.
Tillsätt halva påsen Simcoe humle och låt stå och dra i 15 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
Strö torrjästen (US-05) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
Ungefär vid dag 4 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.). Vid det här laget kan också grapefruktskalet tillsättas, om sådant önskas.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1010-1014.