Kiwi Crush IPA
Hey bru'... Denna vänliga ale är inspirerad av våra vänner från bakom "diket" (bortom Tasmanhavet). Först hälsar den dig med en vackert blek bärnstensfärg, liggande under ett vitt moln av skum. Detta följs sedan av ett hav med tropiska fruktaromer som är söta som bara den. Här hittar du aromer av ananas, passionsfrukt och persika. Och smakerna som följer är lika mogna, med tropiska frukter, citrus och även lite av en Sauvignon Blanc. Detta följs av en stor och fin beska.
Det här är en mäkta IPA, kryddad med äkta Kiwi humlesorter.
Öltyp: Ale, IPA
Profil: Maltig, Humlad, Citrus, Fruktig, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 5,9
Färg (EBC): 20
Beska (IBU): 64
Bryggvolym (liter): 8,5
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Long Play IPA
- 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
- 1 x 25g Kohatu pellets
- 1 x 25g Nelson Sauvin pellets
- 1 x 15g Coopers American Ale Yeast (eller 1x SafAle US-05)
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Tillsätt ölsatsen, maltextraktet och 1 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt eller varmt vatten för att nå 8,5 liter och 17-23°C. Rör om.
Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-24°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt humlen i jäskärlet (gärna i en silduk/kokpåse).
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1010-1015.