Fler bilder

Laneway Latte Stout

Inte enbart för hipsters och baristor. Denna lena Coffee Milk Stout är lika hemma på Melbournes graffitimålade skatebanor som i de slumrande förorterna, eller rentav på landsbygden. Djupt rubinröd med ett tjockt krämigt skum. Mocha-aromer av choklad och kaffe leder dig nerför en färggrann allé av smaker. Först söt och maltig, sedan oväntat växlande till en rostad beska från kaffebönorna och humlen. Och tack vare den ojästa laktosen är munkänslan precis så stor och full som man kan önska sig.


Öltyp: Ale, Dark
Profil: Maltig, Kaffe, Rostad, Söt, Choklad
Alkoholhalt (% ABV): 5,7
Färg (EBC): 67
Beska (IBU): 40
Bryggvolym (liter): 9


Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Bewitched Amber Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Robust
  • 100g Chocolate Malt 800 EBC (krossad)
  • 100g Laktos
  • 35g Kaffebönor
  • 1 x 15g Coopers American Ale Yeast
  • Carbonation Drops


  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten.
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.

    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och koka i 5 minuter. Ta kastrullen av plattan.
    Lös upp laktosen i vätskan och rör om.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 9 liter. Rör om.
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 17-20°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-10 dagar.
    Vid dag 5, tillsätt kaffebönorna i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga dem i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1016-1020.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare