Fler bilder

Lemon Myrtle Pale Ale

Sanna australiska karaktärer karakteriserar detta uppfriskande öl. Det är som en avslappnad eftermiddag ute på gräsmattan. Blekt halmgult och överdraget med ett snövitt skum. Noter av örter och aromer av australiensisk citronmyrta ångar upp som en skön bris. Smaker av söt malt och citronmyrta följer och alltsammans avrundas av en torr finish, tack vare det gröna teet.


Öltyp: Ale, Pale Ale
Profil: Blommig, Örtig, Citrus, Krispig
Alkoholhalt (% ABV): 5,3
Färg (EBC): 9
Beska (IBU): 25
Bryggvolym (liter): 10



Ingredienser
 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Golden Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
  • 10 påsar Grönt te med Backhousia Citriodora (Australian Lemon Myrtle tea)
  • 1 x 15g Coopers American Ale Yeast
  • Carbonation Drops


  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt ölsatsen, maltextraktet och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt eller varmt vatten för att nå 10 liter och 17-23°C. Rör om.
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-24°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt tepåsarna i jäskärlet.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1012-1014.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare