Fler bilder

Maple Mountain Brown Ale

The Lumberjack Song, ay! Detta är ett recept från folket som kan hålla sig varmt och smakfullt under alla säsonger: De kloka ölbryggarna på de kanadensiska bergstopparna. Lika bedårande att betrakta som att smaka. Denna Brown Ale ter sig djupt bärnstensfärgad, som ett lönnlöv. Den drar över sig en varm filt av mjukt och krämigt skum. Humle, citrus och lönnsirap känns friska som bergsluften. Det är dags att dyka in och upptäcka en brygd med diplomatisk sötma från karamellmalten och artiga antydningar av lönnsirap. Allt höljt av en fast (men ständigt så artig) och besk eftersmak.

Öltyp: Ale, Amber
Profil: Maltig, Humlad, Citrus, Fruktig, Söt, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 7,5
Färg (EBC): 60
Beska (IBU): 45
Bryggvolym (liter): 8,5

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Bewitched Amber Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Smooth
  • 100g Cara/Crystal Malt 100 EBC (krossad)
  • 250ml Ren lönnsirap (utan konserveringsmedel)
  • 1 x 11g SafAle S-04 Dry Yeast
  • Carbonation Drops
  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten.
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.

    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och koka i 5 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen, maltextraktet och lönnsirapen i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter.
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-20°C som möjligt.

    Tips:  Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten. 
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.


     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-10 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare