Fler bilder

Nuclear Pale Ale

En verklig arombomb strålar ur kärnan på denna moderna Pale Ale i amerikansk stil. Den inre kärnan består av en välkontrollerad maltprofil, kring vilken det kretsar ett elektronmoln av tall och citrusdofter. Energin fortsätter att stråla ut ända till den skrapt fasta och beska finishen. Detta är ett läckert craftöl som säkert kommer att utlösa positiva kedjereaktioner hos dem som testar det.

Öltyp: Ale, Pale Ale
Profil: Maltig, Humlad, Tallkåda, Citrus, Fruktig, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 4,8
Färg (EBC): 18
Beska (IBU): 50
Bryggvolym (liter): 9


Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer NorthWest Pale Ale
  • 100g Caramunich II Malt 110-130 EBC (krossad)
  • 1 x 25g Citra pellets
  • 1 x 25g Centennial pellets
  • 1 x 15g Coopers American Ale Yeast (eller 1x SafAle US-05)
  • Carbonation Drops


  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Dagen innan bryggning:
    Klä en kastrull (min. 2 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
    Tillsätt de krossade maltkornen och 1 liter kallt vatten.
    Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.

    På bryggdagen:
    Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och koka i 5 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 9 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-21°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare