Pavlova Pale Ale
Pavlova är en dessert som i Australien är starkt förknippad med julen och framförallt med sommaren (de infaller ju på samma gång där downunder). Och vad vore ju en australiensisk sommar utan pavlova och Pale Ale? Nu har Coopers kommit med bägge två i ett och samma paket. Laktos och vanilj framhäver pavlovans gräddighet och passionsfrukten bidrar med autentiska tropiska aromer. Allt kompletterat av söta maltsmaker och en krispig bitter finish. Pavlova Pale Ale allesammans.
Öltyp: Pale Ale
Profil: Humlad, Blommig, Citrus, Fruktig, Söt, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 5,4
Färg (EBC): 17
Beska (IBU): 50
Bryggvolym (liter): 10
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Northwest Pale Ale
- 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
- 1 x 250g Laktos
- 1 x 11g SafAle US-05 Dry Yeast + jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 2 liter vatten tillsammans med Malt Extract Pale i en kastrull (~4 l) och ta kastrullen av plattan.
Tillsätt laktosen och fruktköttet i kastrullen. Rör om tills det har löst sig.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och vaniljessensen (om du valt att använda essens) i jäskärlet.
Fyll på med kallt vatten för att nå 10 liter (du behöver inte röra om).
Strö torrjästen (US-05 + jästen från ölsatsen) över ytan och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
-
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-12 dagar.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1012.