Fler bilder

Port Side Pale Ale

Lätta ankar, bästa bryggarbesättning. En skeppa pale ale kryssar in, precis lagom till kabyssen. Glimmande likt en guldkista under sitt skummiga vita krön. Färska vindar av tropiska frukter och citrusaromer fyller seglen, tätt följda av en spinnaker full av aprikos- och citrussmaker, samt en jolle full av vanilj i kölvattnet. En len beska navigerar hemåt och balanserar perfekt den fruktiga sötman och korsar till slut mållinjen med en krispig, vinnande finish. 

Öltyp: Ale, Pale Ale
Profil: Humlad, Citrus, Fruktig, Beskt avslut, Krispig
Alkoholhalt (% ABV): 5,2
Färg (EBC): 10
Beska (IBU): 35
Bryggvolym (liter): 9


Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Northwest Pale Ale
  • 100g Carapils Malt 2,5-6,5 EBC (krossad)
  • 1 x 25g Amarillo pellets
  • 1 x 25g Trident pellets
  • 1 x 11g Lallemand Verdant IPA Dry Yeast
  • Carbonation Drops


  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Värm upp 2 liter vatten i en stor kastrull till 60-70°C.
    Tillsätt de krossade maltkornen (gärna i en silduk/kokpåse) och låt dra i samma temperatur under lock i 30 minuter.
    Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen ur kastrullen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
    Koka upp vätskan och låt koka i 5 minuter.
    Ta kastrullen av plattan, tillsätt en halv påse Amarillo humle (gärna i en silduk/kokpåse) och låt dra under lock i 20 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 9 liter.
    Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 17-24°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 5-7 dagar.
    Ungefär vid dag 4 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet (gärna i en silduk/kokpåse).
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1013.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare