Road Trip Everyday IPA
Damma av din 'swag', ta tag i nycklarna och packa kleinbusen. Vi åker iväg på en road trip. Vi ska till Pale Ales land och vem är då inte bättre navigator än det äventyrliga Coopers bryggteam. Vår destination är en ljus Session IPA som gömmer sig under en tjock kudde av skum. Du hälsas av citrus- och persikoaromer från humlen, innan du äter ute med lätta maltsmakaer och blommiga dofter. Efterrätten består av ett torrt, krispigt avslut. Och eftersom det är ett Session-öl, så kan du njuta ett par av dessa fantastiska road trips utan att tappa bort dig.
Öltyp: Ale, IPA
Profil: Humlad, Blommig, Citrus, Fruktig, Beskt avslut, Krispig
Alkoholhalt (% ABV): 4,7
Färg (EBC): 13
Beska (IBU): 50
Bryggvolym (liter): 9,5
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Northwest Pale Ale
- 100g Crystal/Caramel Malt 100 EBC (krossad)
- 1 x 25g Simcoe pellets
- 1 x 25g Amarillo pellets
- 1 x 11,5g Safale US-05 Dry Yeast
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och ta kastrullen av plattan.
Tillsätt hälften av Simcoe humlen och låt stå och dra under lock i 20 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Koka upp 2 liter vatten tillsammans med Malt Extract Pale i en kastrull (~4 l).
Tillsätt Goldings humle och koka i 10 minuter.
Tillsätt Bravo humle och koka i ytterligare 5 minuter.
Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
Fyll på med kallt vatten för att nå 9,5 liter (du behöver inte röra om).
Strö torrjästen (US-05) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-20°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-12 dagar.
Ungefär vid dag 7 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av bägge humlesorterna i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 9, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1012.