Fler bilder

Saison 134

From Coopers With Love, men dock For Your Eyes Only. Världen räcker inte till för denna Golden Ale. Receptets hemliga agent är definitivt jästen, som levererar aromer av kryddor, klöver och frukt. Därefter ställs siktet på smaker av citrus, kryddor och brödlik malt, samt en beska med slipad karaktär. Jästen ger sig på malten i detta öl och lämnar efter sig en käck, torr och fullständigt charmerande avslutning.

Öltyp: Ale, Pale Ale
Profil: Fruktig, Kryddig, Estrig, Klöver, Krispig
Alkoholhalt (% ABV): 6,5
Färg (EBC): 13
Beska (IBU): 55
Bryggvolym (liter): 8,5

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Northwest Pale Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
  • 1 x 25g Mittelfrüh pellets (eller Helga)
  • 1 x 11g SafAle BE-134 Dry Yeast
  • Carbonation Drops
  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 3 liter vatten tillsammans med Malt Extract Pale i en stor kastrull.
    Tillsätt en halv påse humle och koka i 10 minuter.
    Ta kastrullen av plattan och tillsätt resten av humlen. Låt dra under lock i 10 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (BE-134) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-22°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-12 dagar.
    Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1010.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare