Fler bilder

Snowball White IPA

OK... Australierna kanske inte får snö i december (eller någonsin), men det har aldrig hindrat dem från att föreställa sig Julens glada snöbollskrig. Med ett namn som kastar den första snöbollen visar denna IPA upp en djupt, rikt gyllene färg. Dofter av stenfrukter och mango från humlen sveper förbi. Från jästen följer Inslag av banan och kryddnejlika. Smaker av citrus, persika och tropiska frukter växer upp medan de rullar runt på gommen. Och så till slut träffar en uppfriskande fast bitterhet sitt mål för att leverera en ale som är perfekt för sommaren i "Down Under".

Öltyp: Ale, Pale Ale, IPA
Profil: Humlad, Citrus, Kryddnejlika, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 6,2
Färg (EBC): 14
Beska (IBU): 59
Bryggvolym (liter): 8,5


Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Northwest Pale Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Golden
  • 25g HS-Sitiva pellets
  • 1 x 11g Lallemand Belgian Wit Style Ale Yeast
  • Carbonation Drops


  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt ölsatsen, maltextraktet och 2 liter hett vatten i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt eller varmt vatten för att nå 8,5 liter och 20°C. Rör om.
    Strö torrjästen (specialjästen ) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-23°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt humlen i jäskärlet (gärna i en silduk/kokpåse).
    Börjande från dag 8, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1010-1015.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare