Fler bilder

School Of Hops - Cascade

8,5 l ~6,5 vol-%

Skolan har aldrig varit så här kul. Denna serie recept tar den grundläggande kemin i bryggprocessen och gör den till en guidad rundtur inom en humles aromatiska konstvärld. Denna gång tar våra receptmakare dig på en resa till Cascade-humlens värld, med hjälp av de läckra tonerna i denna tidlösa amerikanska Amber Ale.
Då du dyker in i denna klassiska humles historia, kan du räkna med att bli mött av citrus- och marmeladkaraktärer, som väcks till liv av den hartsartade smaken och en aning Turkish Delight. En bitter avslutning fullbordar denna härliga saga. Men njut med måtta. Med sina 6,5% är detta öl i det tyngsta laget.
Detta recept var Månadens Receptpaket Craft i Juli 2017.
 

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Bewitched Amber Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
  • 2 x 25-28g Cascade pellets
  • 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast
  • Carbonation Drops

Färg: Bärnsten
Beska: Medium
Kropp: Medium

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 1,5 liter vatten tillsammans med Malt Extract Pale i en kastrull (~4 l).
    Tillsätt en halv påse (13-16g) Cascade-humle och koka i 10 minuter.
    Ta kastrullen av plattan och tillsätt resten av humlepåsens innehåll (13-16g). Låt dra under lock i 30 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (US-05) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-20°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-12 dagar.
    Ungefär vid dag 7 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt den andra humlepåsens innehåll i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 9, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare