School Of Hops - Cascade
8,5 l ~6,5 vol-%
Skolan har aldrig varit så här kul. Denna serie recept tar den grundläggande kemin i bryggprocessen och gör den till en guidad rundtur inom en humles aromatiska konstvärld. Denna gång tar våra receptmakare dig på en resa till Cascade-humlens värld, med hjälp av de läckra tonerna i denna tidlösa amerikanska Amber Ale.
Då du dyker in i denna klassiska humles historia, kan du räkna med att bli mött av citrus- och marmeladkaraktärer, som väcks till liv av den hartsartade smaken och en aning Turkish Delight. En bitter avslutning fullbordar denna härliga saga. Men njut med måtta. Med sina 6,5% är detta öl i det tyngsta laget.
Detta recept var Månadens Receptpaket Craft i Juli 2017.
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Bewitched Amber Ale
- 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
- 2 x 25-28g Cascade pellets
- 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast
- Carbonation Drops
Färg: Bärnsten
Beska: Medium
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 1,5 liter vatten tillsammans med Malt Extract Pale i en kastrull (~4 l).
Tillsätt en halv påse (13-16g) Cascade-humle och koka i 10 minuter.
Ta kastrullen av plattan och tillsätt resten av humlepåsens innehåll (13-16g). Låt dra under lock i 30 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen i jäskärlet.
Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
Strö torrjästen (US-05) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-20°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
-
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-12 dagar.
Ungefär vid dag 7 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt den andra humlepåsens innehåll i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 9, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1012.