The Challenger Brown IPA
8,5 l ~6,5 vol-%
Utmaning accepterad. Välkommen till århundradets tungviktskamp. I det högra hörnet, med röda byxor, vägande hela 6,5%. Representerande Storbritannien: The Challenger Brown IPA! Denna avrundade, prisvinnande pugilist svävar som en fjäril och stinger som ett bi, medan den dansar runt på gommen och häller sin charm över dig. Challenger Brown IPAs kryddiga cederträ och gröna tearomer fulländar maltsmakens knockout och lämnar dig att ta räkning till den milt beska eftersmaken. Men låt inte den polerade bruna nyansen och mellanviktskroppen lura dig. Det här ölet kämpar i tungviktsklass.
Detta recept var Månadens Receptpaket Craft i Oktober 2017.
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Churchills Nut Brown Ale
- 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
- 100g Cara/Crystal Malt (100 EBC) (krossad)
- 2 x 25-28g Challenger pellets
- 1 x 11g Lallemand Nottingham Dry Yeast
- Carbonation Drops
Färg: Brun
Beska: Medium
Kropp: Medium
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 2 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan.
Tillsätt ungefär en halv påse (12-14g) Challenger humle och koka i 10 minuter.
Ta kastrullen av plattan och tillsätt andra halvan av humlepåsen (spara den oöppnade påsen till senare).
Sätt på locket och låt dra i 30 minuter.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet.
Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
Strö torrjästen (Nottingham) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-20°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.
-
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-12 dagar.
Ungefär vid dag 7, tillsätt den andra påsen Challenger humle i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 9, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1009-1013.