Tranquili-Tea IPA
Äntligen. Dags att chilla. Dags att centrera om. Dags att hitta balans. Och med detta menar vi den unika balansen mellan IPA och grönt te. Djupt gyllengult, som ett skimrande vattenfall kommer den till vila under ett skumt skum. Dofter av grapefrukt, bär och citrus åker upp som om de burits av en regnskogsbris. Ta en klunk och låt dina smaklökar omfamnas av blommor och citrussmaker, och av en själsförstärkande krispighet – allt tack vare det gröna teet. Och slutligen, bli uppfräschad av en ren och torr finish, samt av en känsla av len och skär frid. Ahhh... lycka!
Öltyp: Ale, Pale Ale, IPA
Profil: Blommig, Örtig, Beskt avslut, Krispig
Alkoholhalt (% ABV): 6,2
Färg (EBC): 14
Beska (IBU): 60
Bryggvolym (liter): 8,5
Ingredienser
- 1 x 1,3kg Mr Beer Northwest Pale Ale
- 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
- 1 x 25g Enigma pellets
- 15 påsar grönt te
- 1 x 15g Coopers American Ale Yeast (eller 1x SafAle US-05)
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Värm upp 1 liter vatten i en kastrull till 70°C.
Tillsätt 10 tepåsar (av totalt 15) och låt dra under lock i 5 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt eller varmt vatten för att nå 8,5 liter och 17-23°C. Rör om.
Strö torrjästen (specialjästen) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-24°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Ungefär vid dag 5 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt humlen i jäskärlet (gärna i en silduk/kokpåse).
Tillsätt också de resterande 5 tepåsarna.
Börjande från dag 7, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1010-1014.