Fler bilder

Two Step Lager

Sätt på cylinderhatten, borsta av fracken, polera de blanka skorna. Two Step Lager har dig dansande nedför gångarna. Detta spektakulära öl valsar dig in i sommaren, med en perfekt balans mellan drickbarhet och smak. Inslag av citrus, tropisk frukt och litchi dansar runt näsan innan de slår sig samman med exotiska frukter och maltig sötma till en renrakad tango på tungan. Och till slutapplåderna - en ren bitter finish.

Lagerjästen kan startas vid högre temperatur och man låter sedan temperaturen sjunka under det påföljande dygnet.
Några skillnader som kan märkas vid jäsning i låg temperatur med lagerjäst:
Mindre kolsyra bildas. Mindre skum och en knappt märkbar skumring.
Längre jästid.
Jäser mer grundligt - lägre FG (Final Gravity) mätt med hydrometer uppnås.
Kan avge en "äggig" lukt (detta försvinner efter lagring på flaska).
Pga lägre temperatur och längre jästid är renlighet och desinficering extra viktigt.
Efterjäsningen på flaska kan ta en vecka eller två längre än normalt.


Öltyp: Lager
Profil: Humlad, Blommig, Citrus, Fruktig, Beskt avslut, Krispig
Alkoholhalt (% ABV): 5,4
Färg (EBC): 17
Beska (IBU): 45
Bryggvolym (liter): 10

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Northwest Pale Ale
  • 1 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
  • 1 x 25g Citra pellets (eller Amarillo)
  • 1 x 11g Saflager W-34/70 Dry Yeast
  • Carbonation Drops
  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 10 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (W-34/70) över ytan och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 12-15°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås.

     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
    Ungefär vid dag 7 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1006-1010.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare