Day For It Pale Ale
Solen skiner, stranden kallar och dina kompisar är på kommande. Detta är verkligen en bra dag för ett perfekt sommaröl. Blekt gyllengult och under ett krämvitt skum. Som en soluppgång under ett litet moln.
Somriga dofter av citrus och tropisk frukt kommer från tillsatsen av humlen. Och Kveik-jästen älskar varma temperaturer, runt 35°C, och den jäser ut snabbt och bra. Dofterna av citrus och frukt bär igenom på tungan, tillsammans med uppfriskande tall och en avslappnad beska.
Japp, det här är ölet för de där stekheta sommardagarna då någon av dina kompisar säger "nu tar vi en!"
OBS: Detta öl ska jäsa i 35-40°C. Sådana temperaturer kan vara svåra att uppnå i hemförhållanden. Man kan lämpligen använda t.ex. värmeplattor som är avsedda för jäskärl.
Öltyp: Ale, Pale Ale
Profil: Humlad, Citrus, Fruktig, Estrig
Alkoholhalt (% ABV): 5,4
Färg (EBC): 10
Beska (IBU): 30
Bryggvolym (liter): 21
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Int. Mexican Cerveza
- 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Light
- 250g Cara/Crystal Malt 100 EBC (krossad)
- 1 x 25g Simcoe pellets
- 1 x 25g Mosaic pellets
- 1 x 11g Lalbrew Voss Kveik Ale Yeast
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Värm upp 2 liter vatten i en kastrull (min. 5 l) till 60-70°C.
Tillsätt de krossade maltkornen (gärna i en silduk/kokpåse) och låt dra i samma temperatur under lock i 30 minuter.Lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen ur kastrullen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och koka i 5 minuter. Ta kastrullen av plattan.
Tillsätt en halv påse Simcoe humle (gärna i en silduk/kokpåse) och låt dra under lock i 20 minuter.Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.
Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 17 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 35°C (du läste rätt: 35 grader). Rör om.
Strö torrjästen (specialjästen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 35-40°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Ungefär vid dag 3 (eller så fort skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet (gärna i en silduk/kokpåse).
Börjande från dag 5, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1009-1013.Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.