Fler bilder

Discovery IPA

8,5 l ~7,2 vol-%

Tänk om Kristoffer Kolumbus utforskarförmåga utvidgats till bryggning. Då är det möjligt att han skulle ha skålat sin upptäckt av Amerika med en IPA, för att uppmärksamma sitt djärva företag. Vårt recept är en hyllning till den berömda upptäcktsfararen. En amerikansk-inspirerad IPA, kallad Discovery IPA. Tack vare den väl tilltagna mängden av de amerikanska humlesorterna Columbus och Centennial, är denna vackra India Pale Ale översköljd av citrus, krydda och blommiga noter, tillsammans med ett skeppslast av maltig smak och en kryddig, bitter avslutning. Kolumbus skulle utan tvekan vara överens om att vår USA-inspirerade Discovery IPA är definitivt värd att upptäcka.
Detta recept var Månadens Receptpaket Craft i April 2017.

Ingredienser 

  • 1 x 1,3kg Mr Beer Long Play IPA
  • 2 x 250g Mr Beer Malt Extract - Pale
  • 1 x 25-28g Columbus pellets
  • 1 x 25-28g Centennial pellets (eller Chinook)
  • 1 x 11g Safale US-05 Dry Yeast + jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops

Färg: Gyllene
Beska: Hög
Kropp: Medium/Tung

  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 3 liter vatten tillsammans med 1 påse Malt Extract Pale i en stor kastrull.
    Tillsätt halva påsen Columbus humle och halva påsen Centennial humle och koka i 10 minuter.
    Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen och resten av maltextraktet i jäskärlet.
    Fyll på med kallt vatten för att nå 8,5 liter (du behöver inte röra om).
    Strö torrjästen (US-05 + jästen från ölsatsen) över ytan och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken/påsen ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen torde totalt ta c:a 10-14 dagar.
    Ungefär vid dag 10 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
    Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1008-1012.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare

Ingredienser som behövs