Fler bilder

Downhill White IPA

Då snön på berget smälter är det dags att packa undan skidorna och varva upp pedalerna inför en adrenalinrush från en nedförsåkning på hojen. Med en fläkt av frisk alpin luft kommer denna ljusa, White IPA säkert att få dina hjul att spinna. Där finns citrus och krydda från humlen och ett snäpp klöver från jästen. Och efter den första droppen, bör du bereda dig för en landning ovanpå en kraftig beska, varvad med mer varma, kryddiga citrussmaker. Alltsammans i detta spektakulära Pale Ale, fött ur vetefälten och fläktat av bergsluften.

Öltyp: Ale, IPA
Profil: Humlad, Blommig, Citrus, Kryddig, Kryddnejlika, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 6,9
Färg (EBC): 9
Beska (IBU): 55
Bryggvolym (liter): 23

Ingredienser 

  • 1 x 1,7kg TC Preacher's Hefe Wheat
  • 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Light
  • 2 x 500g Light Dry Malt
  • 2 x 25g Pacific Jade pellets (eller Pacific Gem)
  • 1 x 25g Amarillo pellets
  • 1 x 11g SafAle K-97 Dry Yeast  + jästen från ölsatsen
  • Carbonation Drops



  • Steg 1: Blanda

    Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.

    Koka upp 3 liter vatten tillsammans med 500g Light Dry Malt i en stor kastrull.
    Tillsätt Pacific humlen och koka i 10 minuter.
    Ta kastrullen av plattan och rör om. Tillsätt Amarillo humlen. Låt stå och dra under lock i ytterligare 10 minuter.
    Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.

    Tillsätt ölsatsen, maltextraktet och resten av Light Dry Malt i jäskärlet. Rör om.
    Fyll på med kallt vatten till markeringen för 18 liter. Rör om kraftigt.
    Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 18°C. Rör om.
    Strö torrjästen (K-97 + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
    Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-20°C som möjligt.

    Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
    Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
     

  • Steg 2: Brygg

    Jäsningen kan ta c:a 10-14 dagar.
    Börjande från dag 10, mät densiteten dagligen.
    Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
    FG-värdet bör bli ca 1010-1015.

    Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.



    Vidare