Enterprise Lager
"It’s a lager Jim, but not as we know it."
Krispigt, men smakfullt. Det går dit inget öl har gått förut. Aromer av kiwifrukter och tropiker "beamas" upp i munnen tack vare de utvalda humlesorterna. Honungstecken i malten varvar upp smaken till Warp 9. Alltmedan en ren, skarp humlefinish för oss tillbaka till Jorden. "Resistance is futile."
Lagerjästen kan startas vid högre temperatur och man låter sedan temperaturen sjunka under det påföljande dygnet.
Några skillnader som kan märkas vid jäsning i låg temperatur med lagerjäst:
Mindre kolsyra bildas. Mindre skum och en knappt märkbar skumring.
Längre jästid.
Jäser mer grundligt - lägre FG (Final Gravity) mätt med hydrometer uppnås.
Kan avge en "äggig" lukt (detta försvinner efter lagring på flaska).
Pga lägre temperatur och längre jästid är renlighet och desinficering extra viktigt.
Efterjäsningen på flaska kan ta en vecka eller två längre än normalt.
Öltyp: Lager
Profil: Maltig, Humlad, Blommig, Fruktig, Beskt avslut, Krispig
Alkoholhalt (% ABV): 5,6
Färg (EBC): 9
Beska (IBU): 45
Bryggvolym (liter): 23
Ingredienser
- 1 x 1,7kg Int. European Lager
- 1 x 1kg Brew Enhancer 2
- 1 x 500g Light Dry Malt
- 300g Crystal/Caramel Malt 100 EBC (krossad)
- 1 x 25g Pacific Jade pellets
- 1 x 25g Enigma pellets
- 1 x 11g SafLager W-34/70 Dry Yeast + jästen från ölsatsen
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Koka upp 5 liter vatten tillsammans med 500g Light Dry Malt i en stor kastrull (~8 l).
Tillsätt Pacific Gem humle och koka i 25 minuter.
Ta kastrullen av plattan. Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och Brew Enhancer 2 i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 23 liter och 18°C. Rör om.
Strö torrjästen (W-34/70 + jästen från ölsatsen) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 13-15°C som möjligt. "Make it so."Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
-
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 14 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Ungefär vid dag 10 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 13, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1006-1010.