K9 Quencher Session Ale
Krispig, ren och uppfriskande. K9 Quencher är den bästa jycken bland våra session-öl. Då man nosar på den finner man persikor och tropisk frukt, innan man lapar i sig smakfull passionsfrukt och lite kryddor på tungan tack vare vetemalten och Cara-rågmalten. En fast bitterhet nafsar precis lagom, utan att trots det överskugga humlens tropiska karaktär. En klunk räcker till för att man hungrigt ska slicka sig om mungiporna efter mer.
Öltyp: Ale, Pale Ale
Profil: Humlad, Citrus, Fruktig, Beskt avslut
Alkoholhalt (% ABV): 4,5
Färg (EBC): 10
Beska (IBU): 30
Bryggvolym (liter): 24
Ingredienser
- 1 x 1.7kg TC 86 Days Pilsner
- 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Wheat
- 150g Cara Hell/Pale malt (30 EBC) (krossad)
- 150g Cara Rye malt (100-300 EBC) (krossad)
- 1 x 25g Columbus pellets
- 1 x 25g Cascade pellets
- 1 x 25g Mosaic pellets
- 1 x 11g SafAle US-05 Dry Yeast
- Carbonation Drops
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Hetta upp 2 liter vatten i en kastrull (inte kokande). Ta kastrullen av plattan.
Tillsätt de krossade maltkornen och rör om.
Sätt på locket och låt stå och dra i en timmeSila över vätskan i en större kastrull (~8 l). Koka upp vätskan.
Tillsätt Columbus humlen och koka i 10 minuter. Ta därefter kastrullen av plattan.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatsen och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 20 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 24 liter och 18°C. Rör om.
Strö torrjästen (US-05) över ytan i jäskärlet och sätt på locket. Spara jästen från ölsatsen i kylen som reserv.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 7-14 dagar.
Ungefär vid dag 5 (när skummet sjunkit ihop), tillsätt resten av humlen i jäskärlet. (Vi rekommenderar att lägga humlen i en kokpåse el.dyl.)
Börjande från dag 8, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1008-1012.Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.