Kilt Lifter Ale
21 l ~8,5 vol-%
Det vore helgalet att fråga vad som finns under en skottes kilt, men man kan ändå vara säker på att det är galet kult att brygga denna Scotch Strong Ale. Denna fylliga brygd har säckvis med stuvade fruktsmaker och uppfriskande mjuka underliggande chokladtoner. Detta häftiga öl är överraskande sött och med 8,5% kan du förvänta dig en varm finish. Men trots den tunga bild som här målas, är denna Ale lömskt ömtålig. Och som ordspråket säger, är det inte storleken som räknas, utan hur man använder den - och det här är sannerligen en tillfredsställande Ale.
Detta recept var Månadens Receptpaket i Juli 2017.
Detta öl mår bra av att få mogna länge. Lagom serveringstemperatur för detta öl är 8-10°C.
Vi rekommenderar att du använder Krausenkrage till denna brygd. Den kan skumma en hel del.
Ingredienser
- 2 x 1,7kg Int. Australian Pale Ale
- 1 x 1,5kg TC Malt Extract - Amber
- 1 x 1kg Dextrose
- 300g Roasted/Chocolate Wheat Malt (900-1200 EBC) (krossad)
- 1 x 11g Lallemand Nottingham Dry Yeast + jästen från ölsatserna
- Carbonation Drops
Färg: Mörk Koppar
Beska: Låg
Kropp: Tung
-
Steg 1: Blanda
Rengör och sanitisera grundligt alla redskap som kommer i kontakt med brygden.
Dagen innan bryggning:
Klä en kastrull (min. 4 l) invändigt med en silduk eller kokpåse.
Tillsätt de krossade maltkornen och 3 liter kallt vatten.
Sätt på locket och ställ i kylen i 24 timmar.
På bryggdagen:
Ta kastrullen ur kylskåpet och lyft upp silduken/kokpåsen med maltkornen. Sila vätskan tillbaka ner i kastrullen.
Koka upp vätskan och ta kastrullen av plattan.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad i 15 minuter. Sila därefter ner vätskan i jäskärlet.Tillsätt ölsatserna och maltextraktet i jäskärlet. Rör om.
Fyll på med kallt vatten till markeringen för 17 liter. Rör om kraftigt.
Kontrollera temperaturen och fyll på med varmt eller kallt vatten för att nå 21 liter och 21°C. Rör om.
Strö torrjästen (Nottingham + jästen från ölsatserna) över ytan i jäskärlet och sätt på locket.
Ställ jäskärlet borta från direkt solljus och låt jäsa i så nära 18-20°C som möjligt.Tips: Maltextraktet mjuknar om burken ställs i hett vattenbad i 15 minuter innan man öppnar den. De sista dropparna kan man skölja ur burken med hett vatten.
Om du tillsätter torra ingredienser i jäskärlet, lyft upp jäskärlet och snurra runt så att ingredienserna löses upp (ca 30 sekunder). Detta minimerar klumpar. Några klumpar är dock inte så farligt. De löser nog upp sig med tiden.
Hela maltkorn kan krossas med brödkavel om de först läggs i en kraftig plastpåse med zip-lås. -
Steg 2: Brygg
Jäsningen kan ta c:a 9-12 dagar.
Tips: Det är en god idé att använda hydrometer vid bryggningen. Med den kan man fastställa när jäsningen är färdig och brygden kan buteljeras. Buteljerar man en halvjäst brygd, finns det risk för att flaskorna spricker. I regel kan brygden anses vara färdigjäst när den specifika vikten (densiteten) legat stabil över en period av minst 2 dagar. Läs mer om hydrometern vid punkt 1.13 i vår FAQ.
Börjande från dag 12, mät densiteten dagligen.
Jäsningen är färdig när densiteten ligger stabil över 2 dagar.
FG-värdet bör bli ca 1010-1014.